Etichete

, ,

PESIMISTUL
 
Posidippos sau Platon Comicul, 359

„Ce cale în viaţă s-aleagă un om? În agora află
doar certuri, belele. Şi chiar de rămâne acasă,
doar osteneli. La ţară necazuri. De pleacă pe mare, e jale. De-i între străini, bogatul se înspăimântă. Iar dacă n-are nimica i-e greu. De-i însurat are grijă. Nevastă dacă nu are, cât de pustie i-e viaţa! Strădanie-nseamnă copii. Fără ei viaţa e goală. Tinerii sunt fără minte; cărunţii nu au putere. Aşadar alege doar una din relele care te-aşteaptă: Sau nu te naşti deloc sau mori când de-abia te-ai născut!”

                                                                                                                                                                                                                           OPTIMISTUL
                                                                                                     Metrodoros, 360
 

„Poţi să-ţi alegi orice cale în viaţă. În agora afli
Faimă şi trebi înţelepte; de eşti acasă la tine
Te poţi odihni; şi la ţară, viaţa-n natură-i plăcută. Marea te îmbogăţeşte. Printre străini, bogat, tu ai faimă. Iar dacă nu ai avere nimeni nu ştie. Nevasta îţi face viaţa plăcută. Holteiul, ce viaţă uşoară! Copiii sunt dragostea ta. Dar, fără ei, nu ai grijă! Tinerii-s plini de putere. Cărunţii, demni de respect. Nu eşti constrâns să alegi din două: de a nu te naşte sau de-a muri cât mai iute. Orişice trai este bun.

 
 
„Antologia palatină”, Viorica Golinescu, 1988, Editura Univers
 

DECI? CUM E?

Notă: Epigrama este o formă fixă de poezie, cu un conținut satiric, umoristic, aforistic sau poetic, ce ține de ascuțime și de arta ingeniozității, având o structură binară ce-i conferă simetrie și opoziție între argument și contrargument. Printr-un mecanism epigramatic, această structură naște o tensiune numită „epigramatică”, care se descarcă printr-o „scânteie”, o surpriză ce poartă numele de poantă – WIKI