Am ieșit pe terasă să fumez o țigară și am încremenit zece minute în fața tufei de liliac ce prinde viață, zi după zi, sub ochii mei, fixând hipnotic un mugur gras ce stă să plesnească de prea plin ce e. Odată ajunsă în fața lui, mi s-a golit complet creierul de gândurile pe care le târâsem afară după mine și-n schimb mi s-a umplut gura cu gust de verde. Și nu, nu mi-a venit gândul ăla clișeic despre miracolul naturii trezite la viață (ăla, al naibii, vine subliminal, nu-l pot arăta cu degetul și nici nu-l pot atinge), și asta pentru că mie mi-a plăcut biologia la școală și știu cum prind viață minunile astea, fără să fac altare cu icoane la care să mă-nchin.
În fine, spuneam că nu m-a lovit gândul ăla tâmpit, ci un altul, la fel de clișeic și el, și anume că: aproape niciodată nu te oprești din alergătura asta dementă să stai cinci minute și să ciripești, amețit de fericire, despre micile bucurii ale vieții ăsteia. Despre mugurul ăsta gras, de pildă. În schimb, când ți-e rău și-ți scuipi tristețea prin toți porii, ai disponibilitatea unei halte de vreo două zile și șapte nopți și asta numai ca s-o plângi cu muci pe unde-ți vine mai la-ndemână. Pe foi mototolite sau pe foi lucioase proaspăt ieșite din tipar, pe-un umăr necăjit și el, la rândul lui, prin vreun cotlon de virtual și ăla amestecat cu muzică înadins căutată și menită să te arunce și mai tare-n groapa tristeții sau ți-o urli, pur și simplu,-n gura mare, pe stradă, unde toți oamenii trec surzi cu capetele-nfipte-n pământ. În pământul ăsta din care prind viață acum toți mugurii ăștia mici și grași și care seamănă cu niște bebeluși hrăniți cu fast-food. Dar noi, oamenii, nu ne tragem sevă din pământul ăsta. Noi ne veștejim în el. Abia după ce murim, întorși cu brazda în pământ, posibil să mai înmugurească ceva din noi. Și nici atunci nu-i sigur. Dar uite așa se scrie literatura, într-un singur roman, unul universal, în care toți autorii își varsă doar suferințele și tristețurile. Nimic despre muguri.
Asta am vrut să spun. Că am stat zece minute să mă holbez la un mugur. Și, culmea, nu m-am gândit nici la miracole, nici la fotosinteză și nu m-am gândit nici să-l fumez ci m-am gândit să-l spun aici și-apoi să-i cânt o odă a bucuriei. L-am spus deja dar nu mai bine îi cânt un cântecel de leagăn? Că prea semănă c-un bebeluș, îndopat cu forța, ce dă să se trezească gângurind ca prostu’-n primăvară. Să-i cânt ca să-l adorm la loc. Nu de alta, dar mai am și eu niște tristeți elongate-n mine și care cresc mai abitir ca mugurul ăsta de-i crapă haina pe el.
Nah… trezește-te, fraiere, eu nu mă mai plâng! Am descoperit cum, în doar zece minute, se duce dracului toată literatura lumii.
La o fereastră, la muncă, e un corcoduş. Atunci când vreau să-mi liniştesc privirea, arunc o privire spre acel pomişor. 🙂
ApreciazăApreciază
Și funcționează, nu-i așa? Eu nu am obiceiul ăsta dar de când am hotărât să se fumeze doar afară, m-a luat natura la ochi 😉
ApreciazăApreciază
Sigur că da. 🙂 Funcţionează.
ApreciazăApreciază
O să devină și la mine ritual… presimt!
ApreciazăApreciază
Eu astăzi chiar am stat de vorbă vreo 10 minute, lângă un salcâm de la gardul din fundul grădinii cu ceea ce inițial crezusem că-i un pui de bufniță care încă nu știe să zboare. Am văzut mai apoi că era o bufniță rănită undeva în zona pieptului. Poate crezi că am luat-o razna dar am dovadă niște fotografii. Ce-i drept de foarte slabă calitate că sunt făcute cu telefonul meu arhaic. Chestia că de o sătămână „naturalizez” și „biologizez” practic nonstop. Ba, aseară am și „astronomizat” puțin. Așa cum numai în localități lipsite de poluare poți vedea, cerul era acoperit cu milioane și milioane de stele. Iar puzderia stelelor mici le făcea pe cele mari, strălucitoare, alea de-s vedete prin manualele de astronomie să-mi pară a fi teribil de aproape. Aveam senzația că de-aș întinde mâna, le-aș atinge. Cred că e vremea să pun și eu de-o odă. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pune de câte ode vrei tu, e clar că nu suntem nebuni. Mi-aduc aminte și eu de-un cer din ăsta înstelat de-aveam senzația că se va prăbuși pe mine sub greutatea lor… nici că am mai văzut de-atunci… și nicio odă nu am apucat să-i închin.
Nu-i nici astenie. Nu are cum. Eu cred că vine cu vârsta. Nu mai am ficat să-mi târâi doar grijile că am strâns o mantie după mine de abia o mai pot susține. Mă dau la vorbă cu biologia și cu natura de-o vreme, de când am mai îmbătrânit. Tu-l știi pe Mo al meu? Vorbesc cu el de vreo câțiva ani:)
Sau poate că suntem nebuni, ce știu eu??
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oare ce şi-o fi zis el, mugurul, în sinea lui?
Tu ştii că – pentru el – zece minute sînt aproape o veşnicie…?
Oare s-o fi îndrăgostit şi el de tine…?
ApreciazăApreciază
Nu răspund eu pentru ce se-ntâmplă cu el… eu știu doar ce mi se-ntâmplă mie 🙂 Tot o eternitate mi s-au părut și mie cele zece minute.
ApreciazăApreciază
Eternităţi paralele… 🙂
ApreciazăApreciază
Sau pură reflexie 😉
ApreciazăApreciază
Să reflectăm la reflexia Eternităţii, atunci! 😉

Simt că se cere şi-un huguleţ!

ApreciazăApreciat de 2 persoane
Se-ntoarce hugulețul 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi place și grăsunelul pe cale să pocnească și Fontana și cele 10 minute ale tale care au ajuns ulterior aici. 🙂 😘
ApreciazăApreciază
Lasă că ai adus tu un Cișmigiu întreg la tine:)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dadadada. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici n-a-nmugurit bine că e celebru. „Gângurind ca prostu’n primăvară.” Hi, hi, hi. 😀
Dar te-a făcut ălea 10 minuțele să uiți de tristețile elongate, e tare „grăsunelu”. 🙂
ApreciazăApreciază
Grăsunelul ăsta are ceva din gingășia mascotei de la Michelin sau seamănă cu „o”-urile de la dOmO 😉 E dat naibii! Muci m-a făcut în alea zece minute 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu am ajuns în Canada acum 7983 de ani în luna aprilie. Și n-am văzut liliac. Și m-am pus pe bocit. Dar bocit în stil mare de-am inundat Canada și Românica pe tema:„ Aici nici măcar liliac nu au!!!!” Firește că au, dar înflorește mai târziu decât la noi, dar eu, având o relație specială, de suflet cu dânsul tocmai aveam o problemă existențială și nu puteam trăi într-o țară fără… La prima vizită ai mei mi-au adus liliac în valiză și mi l-au plantat în grădină. Am două tufe mari, una din grădina bunicii, una din grădina părinților mei. Așa că înțeleg perfect cum poate să îți schimbe traiectoria zilei un „grăsunel”. :))))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Inteleg perfect panica de te cuprinse:))) Dar si daca, intr-un final, presupunand ca nu ar fi avut liliac, sigur ai fi descoperit in scurt timp altceva, tipic canadian, de care sa te fi indragostit! Si i-ai fi dus dorul daca pasii te-ar fi purtat apoi prin alte locuri:)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. Ne „lipim” de câte ceva peste tot pe unde mergem. Și devin parte din universul nostru. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Altfel cum am continua sa mergem înainte? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază
Desigur, descoperirea ta este evident de o mare valoare, dar pentru a fi cu adevarat consistenta va trebui sa reziste la proba…rutinei. Daca dupa aceasta descoperire NU mai esti acelasi…ureaza alte si alte miracole nemaipomenite…intri cu adevarat in misterul si aventrura Existentei.
ApreciazăApreciază
Calinakimu, nu am exersat îndelung astfel de practici pentru că, din fericire, am ochi vioi și spirit pătrunzător 🙂 Sunt cu ochii pe tot ce mișcă-n fiecare anotimp si imi fac răgaz sa povestesc despre ele… În urma lor, e greu să mai rămâi același de fiecare dată… Mă petrec și eu cu fiecare-n parte, în fiecare anotimp…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Ochi vioi si patrunzatori”(?!)…asa sa fie…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aşa stau cu drag şi te citesc, rar când o fac, rar când ne scrii, că parcă aici m-aş muta şi n-aş m-ai umbla năucă prin lume.
Să-mparţi tu muguru’ tău cu noi aşa gratis… Copil frumos cu suflet mereu verde-crud…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc mult, Irina! Mi-aș dori să am timp să scriu mai mult, să-mpărtășesc mai mult. Or veni și vremuri mai liniștite. Copilul nu dispare 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
http://www.boredpanda.com/the-coolest-and-possibly-most-illegal-diy-project-ever-but-the-end-result-is-brilliant/
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Măi, ești nebun? :)) Ce frumos e! Chiar astazi am fost la un en-gross de flori și tocmai ce văzusem la vânzare mușchi de pământ. Bine, aduc tot timpul acolo, dar dacă apucam să văd asta înainte, azi îmi cumpăram :))
Îmi iau, e clar… e musai să fac asta. Și așa, am un gard urât la birou pe care mă tot chinui să-l îmbrac în iederă și alte plante agățătoare dar cresc atât de greu că mi-e că mor și nu apuc să văd tot gardul ăla îmbrăcat 🙂
Mulțam fain, Mirceo!
ApreciazăApreciază
😉
ApreciazăApreciază
Credeam ca numai eu stau ca proasta si ma uit minute in sir la un musuroi de furnici si ma minunez de cat de organizate si incapatanate sunt insectele astea pe care le strivim asa usor picior…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nah, Adelino! Așa fac și eu. Dar un mușuroi întreg de furnici, e un film de lung metraj deja 🙂 Acolo e o poveste sofisticată, cu mișcări de trupe, cu strategii, manevre, antrenament, sincronizare, etc. Ca-n ”300 – termopile” 🙂
Măi, mugurul ăsta gras șade liniștit pe-o creangă. Nu mișcă la exterior. Dar ce mișcări sunt interiorul lui… mă sperie:))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
eu mănânc mere din cimitir și tot ce mai este omenește posibil să mănânc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și-ți place? Nu cresc mere viermănoase? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Viermii nu sunt transferabili. Dar dacă tot ai întrebat, acolo sunt cele mai eco fructe. Au un bun îngrășământ.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa știam și eu. D-aia mănânc și eu mere de-acolo și chiar cu tot cu cotor. Poate că nu sunt transferabili dar sunt totuși comestibili. Bașca, poți face și-un schimb de experiențe cu ei… Interșanjabili sunt? 🙂
ApreciazăApreciază
nu știu, n-am citit compendiul de migrația viermilor de la o stare la alta. dar putem spune că omul face mere. cred că este printre singurele chestii notabile pe care le face omul după ce putrezește: fructe eco.
ApreciazăApreciază
Eh, de-ar face tot (p)omu’ mere, ar fi o treabă și cu toată viața asta de-apoi… dar nu contează solul, contează cine putrezește-n el… merele alea eco nu ies de capul lor 😉
ApreciazăApreciază
Imprumuta-mi si mie mugurul tau inspirativ 😀
ApreciazăApreciază
Nexyaaaa!!! Doamne, femeie, de când nu te-am mai văzut!
Toți mugurii ți-i dau ție, ce să fac eu cu ei?:)))
ApreciazăApreciază
” FUMATUL dauneaza grav SANATATII ” !!! 😦 😦 😦
Week-end placut
fara FUMAT
EU , dintr-o data , m-am LASAT ! 🙂
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Stiu, Aliosa! E destul de grav că o știu dar continui să fumez! Ușor de zis, greu de făcut! Dar sunt pe drumul cel bun și sunt pregătită psihic să renunț la fumat! 🙂
Mulțumesc pentru vizită!
ApreciazăApreciază
aici inca mai asteptam o vreme pana la mugur gras… inca e frig… si dimineata a nins…
dar eu pot sa stau cum ai stat tu acolo… si sa admir dansul fulgilor de nea…
important este… sa ne oprim… sa stam… sa cercetam inca o data si inca o data rostul nostru pe aici…
de-am putea gandi zilinc… la faptul ca, nu vom lua absolut nimic dincolo, poate ca viata ne-ar fi mai frumoasa… mai benefica altora… si poate tocmai asa ne-am bucura mai mult de ea…
ApreciazăApreciază
Nici aici nu se dă dusă iarna, Ovi! E încăpățânată, încă sunt coduri de lapoviță și ninsori în țară. Bucureștiul e mai ferit, aici natura a luat-o din loc, s-a pornit deja…
Mugur gras aproape-i floare deja 🙂 Crește într-o zi cât alții-n zece. Mă gândesc să-l numesc Prâslea cel voinic :))
Nimic nu ne împiedică să ne oprim, să stăm și să mai cugetăm în liniște la rostul nostru, la rostul lucrurilor… nu ține de anotimp, ține de dispoziția și aplecarea fiecăruia dintre noi. Unii o facem mai mult, alții mai puțin…
ApreciazăApreciază
tura viitoare să mă strigi şi pe mine. bine că io ciumam pervazier şi nu ştiam unde(-mi) eşti! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Măi, mâț, io nu știu pe unde ai fost tu…că te-am fluierat și la geam, unde mă așteptam să te zăresc ciumând, te-am ciocănit și la ușă și nu mi-ai răspuns! Am stat pe preșul tău o vreme dar nu ai apărut…
Să știi că pe mugurul gras nu l-am fumat… acum e prea târziu, a pleznit în floare, cel mult pot să-mi mai fac o infuzie cu el :)))
ApreciazăApreciază
la ce frumos ninje la noi, mă gândesc dacă să crez floarea de care spui! 😀
ApreciazăApreciază
Pffff, adicătălea crezi că-ți fac în ciudă??? Vrei poză? :))
E un soare aici de te dor ochii :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
să vezi ce te doare pe la noi! ci hai numa! e o vântoasă şi-o frigoasă că am dileme existenţiale: amu’ dacă ninje atâta dă spornic, musai tre’ să vie crăciunu’.
io dacă am făcut corat de crăciun, atunci când o fo’ iel, musai tre să mai fac ş-amu ori aştept să vie paştile întâi?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Apăi, mâțule… ce să zic! Oare cine tot invocă ninsorile? Io? :)) Amu’, pune și tu pe listă de făcut bradul și lasă curățenia și ouăle ci înroșește niște globuri și dă-le cu sclipici… Acuș se-apropie crăciunul, nu vezi?! :))
Doi, trei, și: Jingle bells, jingle bells, jingle all the way, la, la, laaaaa, tra la laaaa… 😛
ApreciazăApreciază
ba mie îmi place acela cu „.ş-am văzut şi piaţa maaamă pe careeee-maria-p chiamă” 😛
amu’ une a fi piaţa ceia? 😯
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bine atunci, să cântăm ce-i place mâțului mai mult 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie imi place cum scrii. Iti multumesc pentru ca imi dai mai mereu subiecte interesante de citit!
ApreciazăApreciază
Îți mulțumesc tare mult!! Bine ai venit 😉
ApreciazăApreciază
Acu vreo 10 ani abia mă mutasem în Bucureşti şi eram pregătit să rup norii. Vedeam doar targete şi cifre. Într-o zi, mergeam pe o străduţă şi la un moment dat, am văzut o doamnă în faţa mea care se opreşte brusc lângă un gard de lemn, printre scândurile căruia se iţise o crenguţă a unui copăcel abia înfrunzit. Doamna a luat crenguţa cu grijă, a mângâiat-o, i-a zâmbit şi a dat-o uşor peste gard, să nu o rupă careva. Apoi a plecat mai departe cu acelaşi zâmbet pe buze. M-am uitat la ea şi în ciuda faptului că arăta absolut normal, ba pe deasupra şi cochet îmbrăcată, mi-am zis că nu are toţi boii acasă. Acum, peste ani, îmi dau seama că m-am înşelat amarnic atunci şi că, în plus, unul îi ieşise în cale.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt sigură că nu te-ai supăra dacă ți-aș da dreptate în totalitate!:) Doar că, vezi tu, ți-ai recuperat șansa de a nu mai fi bou! Te-ncălzește cu ceva să știi de câte ori am fost și eu vacă?? Fără număr 😛
Hai că nu îmi este rușine să-ți recunosc că ieri, în aceeași grădină a biroului, mă uitam cum mugurii unui pui de vișin, grăsuni rău și ei, se despicaseră deja puțin la vârf, arătându-și albul florilor… am coborât cele câteva trepte de pe terasă, fixând o crenguță care-și etala mugureii grași și m-am dus întinsă spre ei, nedându-mi seama că voi intra direct cu capul în crengile de mai sus și mai ample…direct în păr mi s-au răsucit și m-am trezit cu gura foarte aproape de crenguța de la care nu-mi luasem ochii. Acolo, din scurt, i-am pupat pe vreo doi-trei, care mi-au fost la îndemână, după care am început să-mi descurc părul râzând… mă crezi că nu mi-am (mai) spus, în barbă, că m-am dilit și că-s dusă cu capul??? Nici gând! Eram zen 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi una cu natura! 🙂
ApreciazăApreciază
Prin knock-out, da :))
ApreciazăApreciază
FLORII cu soare si bucurii ! 🙂
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc, Alioșa!
Să ne fie tuturor cu soare și voioșie! 🙂
ApreciazăApreciază
trecut, citit, plăcut 🙂
(că atâta vreme a trecut :D!)
ApreciazăApreciază
Văzut – pupat în Piața Endependenții 🙂
Mulțumesc, Bianca!
ApreciazăApreciază
Pingback: Desen cu Flori (de câmp) și Pantofi (cu fundițe) | Bursucel's Blog
domnişoară, jur că nu doare dacă scrieţi ceva nou 🙂
ApreciazăApreciază
Da, nu doare, știu… Ceva nou? Hmmmm… nu mai bine ceva vechi?? 🙂
ApreciazăApreciază
Cel mai bun mod de a te relaxa dupa o zi intreaga de munca sau holbat pe un site de socializare e de a sta cateva zeci de minute undeva in natura, la iarba verde, fara sa iti perturbi mintea cu orice altceva. Doar sa stai si sa lenevesti, sa admiri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Heheee, de s-ar putea de fiecare dată… Nu am cum să ies la iarbă verde, în fiecare zi, dar sunt buni și cei câțiva copăcei din curtea mea 🙂
ApreciazăApreciază
Impresionant !!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
Ah, abia acum ai descoperit frumusetile si puritatea lumii? Nu te cert. Stiu prea bine ca acordam prea putin timp lucrurilor care conteaza cu adevarat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eh, abia acum. Abia atunci mi-am dat seama că nu am scris despre asta niciodată ci doar m-am bucurat singură, de fiecare dată, fără să împărtășesc 😛
ApreciazăApreciază
Asa este. Bucuriile se pastreaza in suflet. Odata ce au fost spuse, se pierd… 😉
ApreciazăApreciază
imi e dor sa te citesc cu ceva nou… asa sa stii…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Ovi! Și mie mi-e dor de voi, de mine și de ceva nou 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici tu, dar nici altcineva. Unul, măcar unul singur să fi fost! Ori au rămas aici doar proscrişii?
Măcar mail-ul l-ai primit? Că-n ultima vreme parcă le trimit într-o gaură neagră de nu mai ajung niciodată la destinaţie. (de)serviciile să fie de vină sau doar „norocul” meu?
Îţi las şi aici, pe un colţ de pervaz prăfuit, lamulţanul cu care venisem să te îmbrăţişez. Să-ţi fie bine!
ApreciazăApreciază
Abia acum am intrat aici, nu știu de mail, nu am apucat să deschid nimic :)) Tu ai trimis bine, eu sunt întârziată 🙂
Mulțumesc aici de „lamulțanul” trimis și de îmbrățișarea dată!! E minunată!
Să ne fie bine, Dragoș! Mulțumesc iar și iar 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:*
ApreciazăApreciat de 1 persoană
doar vreau sa stii… ca imi e dor…
sa fie bine la tine… nu doar bine… foarte bine sa fie…
ApreciazăApreciază
Sunt bine, Ovi, mulțumesc mult! O să revin, cândva, când pot și când voi „da pe-afară” de prea mult plin… 🙂
ApreciazăApreciază