Tumult. Spaimă. Blândețe. Grijă. Sacrificiu. Iubire. Zbucium.

– fără o ordine anume ci toate deodată –

Pentru toate aceste cuvinte, dicționarul îți oferă toate explicațiile, alternativele, sinonimele, antonimele și tot ce-ți trebuie pentru a le înțelege.

Ceea ce trăiește o mamă, chiar și preț de câteva minute bune, atât cât am putut să o urmăresc și să o observ, nici o operă lexicografică din lumea asta, NU poate oferi vreo explicație. Nici un sinonim. Nimic nu egalează valențele pe care le-au căpătat cuvintele de mai sus, doar privind această mamă. Nici măcar experiențele mele personale, trăite de-a valma, dar adevărate, nu mi-au relevat atâta profunzime.

Nu, nu sunt mamă. Mi-ar fi plăcut, îmi doresc, dar nu este acesta este subiectul. Văzând această mamă tânără, cu trei copii mici, mi s-a derulat în fața ochilor, un univers întreg de stări pe care, deși le știam, păreau acum necunoscute. Și chiar erau. Contextul în care se afla, nu are mare importanță. Nu era deloc unul deosebit. Privind-o, încercam să sintetizez și să descopăr factorii declanșatori care o făceau pe mamă să treacă de la o stare la alta, cu o viteză supersonică, deși părea dominată de toate stările acesta în permanență. Totul se întâmpla aproape simultan, cu aceeași intensitate și atenție dar mai ales multiplicat la trei. Era atât de expresivă… Rapiditatea cu care se desfășura scena, aproape că m-a amețit. Am renunțat să mă mai gândesc la ceva și am rămas privind-o mută și plină de admirație.

E inutil să mai explic din moment ce nimic nu mă ajută. Dar grija, grija nețărmurită, infinita grijă cu care trasa granițe blânde dar atât de ferme, cu mâinile, în jurul celor trei prunci ai ei, mi-a rămas întipărită în minte, pe retină. E imposibil de descris sau de reprodus!! Ca și zbuciumul din sufletul ei, ca și spaima din ochii ei, ca și iubirea care răsărea din fiecare gest al ei…

Întoarsă la birou, atât mi-am amintit…

  

OrhiKamyDeea, cadoul meu e gata, dar nu știu unde să ți-l trimit, așa că, deocamdată, Femeia-copac, te așteaptă acolo unde ai întâlnit-o prima dată.