Etichete

, , ,

Despre minunățiile acestea vroiam să scriu înainte de concertul lui Satriani!  Pentru că mi-am propus să scriu doar despre ceea ce-mi face plăcere, mi-am zis să vă împărtășesc una dintre cele mai frumoase îndeletniciri, de care mă țin de foarte mulți ani și voi transforma această postare, într-una de colecție! Da, pentru că vorbesc despre o colecție, pe care o dețin împreună cu prietenul meu, de aparate foto vechi. Sau mai bine zis, este una dintre multe alte colecții pe care le deținem. Însă aceasta ne este cea mai aproape de suflet și fiecare aparat ne este ca un copil!

IMG_7949Colecția noastră, a fost una destul de căznită, din varii motive! Am început să le colecționăm încă din timpul facultății. Dar pe atunci nu aveam suficienți bani ca să ținem pasul cu ele, acum, deși avem ceva bani, nu mai avem timp să le căutăm! De-a lungul anilor însă, am reușit să achiziționăm peste 100 de modele, variate ca brand și model, ca țară de proveniență, ca vechime și colecția este într-o continuă extindere pentru că nu ne săturăm de ele!

IMG_7957În urmă cu vreo două luni, când am avut ceva timp liber, am luat o mică parte din ele la fotografiat, cu gândul la această postare. Apoi, am așezat fotografiile în rame, special pentru voi, iar pe câteva dintre ele, cele din prim plan fotografiate, am scris pe passepartout-ul acestora, modelul, anul fabricației și câteva specificații tehnice, mai ales pentru cei interesați sau pasionați de aceste camere și care recunosc limbajul specific. De altfel, noi le avem indexate cum trebuie, ca la carte, așa că la cerere pot furniza mai multe detalii!

IMG_7978În mod normal, adevărații colecționari sunt axați pe unul-două modele, cel mult. Caută doar începuturi de serie, modele făcute pe comandă sau în serii foarte mici, drept urmare și foarte rare. Doar așa poți colecționa cu acuratețe. Dar noi am făcut-o oarecum după ureche și-am cumpărat tot ce ne-a făcut cu ochiul, dar am ales totuși, să fie bine întreținute, fără defecte vizibile și funcționale (măcar shutter-ul să declanșeze la toate vitezele). Din păcate, în timpul facultății dădeam doar peste aparate rusești, că pe acestea le găseai prin târgurile de vechituri. Apoi am început să găsim și alte branduri europene (nemțești, britanice, italienești) dar Kodak-urile, de exemplu, erau foarte rare. Treceau greu oceanul până în Europa de Est. Când am dibuit mai multe surse am ținut-o numai pe Kodak-uri. Apoi, am luat-o și noi ceva mai strategic, ținându-ne după „enciclopedia” în materie de aparate foto, a lui Jim McKeown – „The Guide of the Antique to Classic Cameras”.

IMG_7850În linii mari, am să vă spun câteva mărci de aparate, din care însă, deținem mai multe modele, mai noi sau mai vechi. Astfel, avem în colecție brand-uri ca Welta Weltini (I și II), Bessa Voigtländer (Vittoret D, Vito CL), Agfa (Billy Record, Clack, Box, Optima III, Isolette), Balda (Pontina, Jubilette, Baldina) Zeiss Ikon (Tengor, Icarette, Contessa, Ikonta, Nettel), Lubitel ( I și II, Lomo /Gomz), Beirette, Praktica, Kershaw Eight, Pouva, Perfekta, Zeh Zeca, Thorthon Pickard, Adox, Arette, Zenith, etc. și bineînțeles foarte multe Kodak-uri. Cele mai vechi, sunt cam din 1899 și până în anii ’60 – cele mai noi, să spunem așa, deși și acestea au mai mult de 50 de ani vechime. Unele sunt cu blitz-ul atașat, altele cu cutii și cărți originale, cele mai multe cu etuí-urile lor originale din piele, cu stylus-uri, cu plăci, cu declanșatoare detașabile, cu trepiede, camere de tip TLR-uri, box-uri sau cu burduf și în orice caz, în proporție de 98% sunt funcționale!!! Din păcate, multe nu mai pot fi testate, deoarece tipurile de film care se foloseau, nu se mai găsesc astăzi deloc sau se găsesc foarte rar, în câteva magazine specializate, însă peste mări, țări și alte oceane!

IMG_7905Nu aș vrea să vă înnebunesc cu alte detalii legate de această pasiune a mea, deși, știu câțiva oameni, bloggeri la rândul lor dar și cititori, ca Dan St. Andrei, Arhitectul, Imagine Continuă, Pieces, Photoblog care împărtășesc această pasiune, pentru fotografii & aparate și s-ar bucura de mai mult de-atât. Probabil mai sunt și alții dar nu știu eu! Postarea aceasta le-o dedic în mod special (știu ei de ce!) dar și vouă, dragilor … că nu se știe când dați peste o cameră veche cu povestea ei cu tot și vă-ndurați s-o luați acasă cu voi! Așa se declanșeză „microbul” și-apoi mai cauți una, și încă una! Și dacă dați peste un Graflex, anunțați-mă! Vă las acum să răsfoiți, spre delectare și restul fotografiilor din galerie!