Etichete

, , , , ,

În 1937, în timpul războiului civil din Spania, fasciștii au devastat orașul basc Guernica, bombardându-l într-un raid aerian executat de naziști.

Pablo Picasso a reacționat la această tragedie așa cum știa cel mai bine s-o facă, transpunând totul pe o pânză imensă. Tabloul, pictat în același an, a devenit mai mult decât celebru și, probabil, este cel mai cunoscut dintre tablourile cu mesaj anti-război din lume.

Criticii de artă i-au dat diferite interpretări, unele chiar contradictorii dar în cele din urmă cred că cel mai important este ceea ce îi inspiră privitorului și cu ce emoții îl încarcă. De altfel, chiar Picasso a explicat: „Acest taur este un taur și acest cal este un cal. Dacă dați un sens anumitor lucruri din tablourile mele, s-ar putea să fie adevărat, dar nu este ideea mea să dau acest sens”.

Picasso și Guernica, fotografie realizată de David Seymour în 1937

Lena Gieseke ne propune, în proiectul ei, prima călătorie virtuală în interiorul tabloului. Vizualizarea 3D a acestuia este absolut surprinzătoare și te ajută să descoperi poate forme noi, detalii uimitoare sau amănunte fine pe care, eventual, la prima vedere (asta presupunând că l-ai văzut vreodată face to face) le-ai ratat. Eu l-am studiat în școală, nu l-am văzut niciodată expus în vreo galerie ci doar în albumele de artă. Ochiul meu, recunosc, n-a reușit să surprindă cu acuratețe toate detaliile fabuloase lăsate de Picasso.

Proiectul Lenei mi-a oferit însă o altă pereche de ochi.