Etichete

, ,

Carlos Amorales, un artist mexican neconvențional și 30.000 de fluturi negri din hârtie. Instalația de artă se numește Black Cloud (Nube Negra) și este un proiect amplu al artistului pornind de la superstiția mexicană că fluturii negri prevestesc moartea. Experiența a repetat-o de câteva ori, în 2007 în Philadephia la Muzeul de Artă și la New York la Yvon Lambert Gallery apoi  în 2009 la inaugurarea sălii Veronicas de Murcia, Spania.

Carlos Morales, excelează deopotrivă și în sculptură, pictură, grafică și animație video. În toate lucrările lui se reflectă cultura contemporană mexicană și valorile ei. Fundația artei lui se sprijină pe Liquid Archive (așa cum a denumit-o chiar el), o bază digitală de imagini culese din cărți, albume, din reviste, de pe internet sau din propriile lui fotografii cu Mexico City.

Black Cloud – o instalație de artă conceptuală, cu un vocabular vizual extrem de bogat, cu un iz de artă gothică…30.000 de fluturi ( din 36 de specii selectați din arhiva lui ) ce au fost decupați în zeci de mărimi, rulați și apoi lipiți manual în forme sculpturale, multiplicați în stoluri mari amenințătoare, copleșitoare ce îmi amintesc de cele 10 urgii asupra egiptenilor din Vechiul Testament, urmate de invaziile de lăcuste, țânțari și broaște!

Un scenariu amibiguu între frumos și urât, între bine și rău, între calm și calamitate ce poate căpăta însă multiple interpretări.